Będą tu przepisy różnych pysznych rzeczy.
Jeśli przepis nie będzie mój na dole będzie znajdowało się źródło.
Tort Sacher'a
Bardzo słodkie ciasto. Bardzo dobrze nadaję się na tort. Przygotowywałam go. PRZEPYSZNY, ale bardzo słodki. Dam wam przepis z książki Czekolada - Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku. Dla osób, które mają tą książkę to przepis znajduję się na 26 stronie. Przepis na 10 porcji.
Składniki:
- 175 g. czekolady deserowej
- 150 g. masła
- 6 jajek
- 150 g. mąki pszennej
- 175 g. czekolady deserowej
- 5 łyżek mocnej, czarnej kawy
- 175 g. cukru pudru
- 6 łyżek najlepszego dżemu morelowego
- 50 g stopionej czekolady do dekoracji.
Można ozdobić:
- bita śmietana
- świeże maliny
- malinowym sosem coulis
Narzędzia:
- Tortownica o średnicy 23 cm.
- Pergamin
- łyżka
- widelec/mikser elektryczny ręczny
- Miska (kilka)
- Metalowa kratka
- Garnek
- Talerz
- Sitko
1. Posmaruj cienko tłuszczem tortownicę i wyłóż pergaminem. Roztop czekoladę. Utrzyj masło i 75 g cukru na puszystą masę (która wbrew pozorom smakuje pysznie). Dodaj żółtka i dobrze utrzyj. Wlej czekoladę wąskim strumieniem, nie przerywając mieszania. Ubij pianę z białek, wsyp resztę cukru (75 g.) i ubijaj przez 2 minuty ręcznie lub 45-60 sekund elektrycznym mikserem ręcznym, aż masa będzie sztywna. Wymieszaj połowę piany z białek z masą czekoladową, a następnie dodaj resztę i starannie wymieszaj.
2. Przełóż do tortownicy i wygładź na wierzchu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st. Celsjusza przez 1h - 1h 15 aż patyczek wsunięty w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. (Chyba, że jesteście tak genialni, że umiecie zrobić jak ja spalonego zakalca. Wtedy kontrolujcie bardziej.) Zostaw w formie na 5 min. do ostygnięcia i przełóż na metalową kratkę.
3. Aby przyrządzić krem, roztop czekoladę, wlej do niej kawę i dokładnie wymieszaj. Przesiej do miski cukier puder, wlej czekoladę z kawą cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Rozetnij ciasto na dwa plastry, podgrzej dżem, posmaruj nim jeden plaster i sklej z drugim. Rozprowadź masę na bokach i wierzchu tortu, starając się go równo rozsmarować. Zostaw do ostygnięcia na 5 min. pozwalając, aby nadmiar masy spłynął przez metalową kratkę. Wyłóż tort na talerz i odstaw na 2h.
4. Aby udekorować tort, przełóż stopioną czekoladę do woreczka do dekorowania i ostrożnie napisz Tort Sachera (choć jeśli to jest tort na urodziny możesz napisać np. 5 urodzinki Paulinki). Gdy napis całkowicie stwardnieje możesz go podać.
Zdjęcie:
Smacznego!

Mmmm.. aż ślinka cieknie na samo słowo "tort". A jak patrzę na zdjęcie to umieram i powstaję na nowo, mmm, chciałoby się wpieprzyć cały :3
OdpowiedzUsuń